Ми,браття,козацького роду!
Меню сайту
Новини
Вхід
Опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 62
Статистика
Головна » 2020 » Лютий » 25 » 25 лютого - Міжнародний день млинця
15:35
25 лютого - Міжнародний день млинця
25 лютого: народний календар і астровісник

   Сьогодні Міжнародний день млинця; як козаки колись вареником божились, сподіваємося на урожай зернових і відкриваємо купальний сезон.

   Сьогодні в багатьох країнах світу, особливо в США і Великобританії, відзначають... Міжнародний день млинця. Просто чудово, що цьогоріч він збігається з нашою Масницею чи Колодієм. День млинця зазвичай припадає на Жирний (Скоромний) вівторок, який, у свою чергу, передує Попільній середі — початку Великого посту в християн західного обряду. Тож святкуймо свою Масницю і доєднуємося до католиків — з’їсти сьогодні зайвий млинець не буде гріхом. Втім, млинці млинцями, але й не варто забувати про свої рідні вареники! Саме про них, рідненьких, а зовсім не про “бліни”, складено в українців чимало приказок, приповідок і прислів’їв, навіть давня вишукана козацька божня є: “Пори мою душу вареником!” А ось не менш колоритні приповідки: “Аби рот не гуляв, ...так вареником заткнути”, “Вареники доведуть, що и хліба не дадуть”, “Були на масниці вареники, та в піст на вербу повтікали”, “Сметаною вареників не спортиш”, “Рятуй мене хоч вареником!”, а це вже ціла ламентація: “Ви же вареники, ви же великомученики: ви же у великих вокропах кипіли, ви же велику муку терпіли!.. а як ми вас побідем, то всіх поідем”, “Вареники побіденики! Сиром боки позапахувани, маслом очі позаливани, - вареники побіденики”.

   Цього дня християни згадують преподобну Марію, яка називалася Марином, а також її батька Євгенія. З цього дня упродовж 3 днів виставляли на ранковий мороз зерно, яке призначалось для посіву, і говорили, що проморожене насіння дає кращий урожай. Якщо небо зоряне, можна чекати хороший збір зернових.

   Іменинники сьогодні Марія, Євген, Антоній

                                                                                                                                                                                                                                                                                          УКРІНФОРМ                                                                            

Переглядів: 221 | Додав: sarafan | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Сьогодні
*************
Годинник
Київ
Календар
Погода
Курс валют
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua
Ціни на АЗС

********
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
В цей день...
Календар України
Радіо онлайн
Copyright MyCorp © 2024