Ми,браття,козацького роду!
Меню сайту
Новини
Вхід
Опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 62
Статистика
Головна » 2014 » Лютий » 8 » Козак не може вважати себе козаком, якщо не знає і не дотримується традицій і звичаїв козаків
23:12
Козак не може вважати себе козаком, якщо не знає і не дотримується традицій і звичаїв козаків
  


  Козак не може вважати себе козаком, якщо не знає і не дотримується традицій і звичаїв козаків. За роки лихоліття і знищення козацтва вони неабияк вивітрилися і спотворилися під чужим впливом ці поняття. Навіть народжені вже в радянський час, не завжди правильно трактують неписані козачі закони.
  Нещадні до ворогів, козаки в своєму середовищі були завжди благодушні, щедрі і гостинні. В основі характеру козака була якась подвійність: то він веселий, жартівливий, забавний, то надзвичайно сумний, мовчазний, недоступний. З одного боку, це пояснюється тим, що козаки, дивлячись постійно в очі смерті, намагалися не пропускати миттєвостей радості. З іншого боку вони - філософи і поети в душі - часто міркували про сутність буття і про неминучий кінець  цього життя. Тому основу  формування морально-етичних засад козацьких товариств складено 10 Христових заповідей. Привчаючи дітей до дотримання заповідей Господніх, батьки за народним їх сприйняттям повчали: не вбивай, не кради, не блуди, працюй по совісті, не заздри іншому і прощай кривдників, дбай про дітей своїх і батька, допомагай бідним , не ображай сиріт і вдів, захищай від ворогів Батьківщину. Але перш за все зміцнюй віру Православну, ходи в Церкву, дотримуйся посту, очищай душу свою - через покаяння від гріхів, молись єдиному Богові Ісусу Христу і додавали: якщо комусь щось можна, то нам не можна - МИ КОЗАКИ.
  Надзвичайно строго в козачому середовищі, поряд з заповідями Господніми, дотримувалися традицій, звичаїв, повір'я, які були життєво-побутовою необхідністю кожної козацької родини. Недотримання або порушення їх засуджувалося всіма мешканцями хутора,  станиці, або селища. Звичаїв, традицій багато: одні з'являються, інші зникають. Залишаються ті, що найбільш відображають побутові та культурні особливості козаків, що зберігаються в пам'яті народу від далекої старовини. Якщо коротко сформулювати їх, то вийдуть своєрідні неписані козачі домашні закони, наприклад:
1. Шанобливе ставлення до старших.

2. Безмірне шанування гостя.
3. Повага до жінки (матері, сестри, дружини).



Переглядів: 857 | Додав: sarafan | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Сьогодні
*************
Годинник
Київ
Календар
Погода
Курс валют
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua
Ціни на АЗС

********
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
В цей день...
Календар України
Радіо онлайн
Copyright MyCorp © 2024